Alternatieve genezers komen onder toezicht te staan

NIEUWS: Alternatieve genezers komen onder toezicht te staan

Iriscopisten, chiropractors en homeopaten die over de schreef gaan, kunnen vanaf 1 januari worden beboet of gesloten door de inspectie. Een wetswijziging maakt het mogelijk alternatieve genezers net als reguliere artsen te controleren op kwaliteit. 

Nu kunnen alternatieve genezers en cosmetische chirurgen die slechte zorg leveren niet worden aangepakt door de Inspectie voor de Gezond-heidszorg: iedereen mag die beroepen uitoefenen, desnoods op een zolderkamertje. Straks komen 40.000 aanbieders van zulke zorg wel onder toezicht van de inspectie te staan, net als reguliere artsen en verpleegkundigen. Medische missers moeten zij voortaan melden en ontevreden klanten kunnen terecht bij een klachtenfunctionaris.

,,Veel mensen maken gebruik van alternatieve geneeswijzen,” licht zorgminister Edith Schippers de nieuwe regels toe. ,,Ik vind het daarom van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld.

 

Ingrijpen

Door de wetswijziging kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg voortaan ook ingrijpen als zij signalen krijgt van misstanden. Dat
kan variëren van een boete tot sluiting als cliënten direct gevaar lopen. Schippers: ,,Ik lees dingen in de krant over alternatieve geneesheren die dingen doen waarvan ik denk: dat mag helemaal niet. De inspectie kan daarop door deze nieuwe wet beter ingrijpen.” Alternatieve genezers krijgen veel extra plichten: ze moeten medische missers voortaan actief melden aan de patiënt en opnemen in het dossier. Er komt een onafhankelijke geschilleninstantie, die bindende uitspraken doet.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet niets in de nieuwe wetge-ving. Patiënten krijgen volgens voorzitter Cees Renckens ten onrechte een veilig gevoel als de alternatieve genezer kan zeggen dat hij wordt gecontroleerd door de inspectie.

De minister vindt dat het uitbreiden van de rechten van de patiënt
en mogelijkheden van de inspectie juist nodig zijn voor goede hand-having. ,,Het is niet uit te leggen dat alternatieve genezers niet zijn aan te pakken als er dingen misgaan.”

 

© 14-12-2015 (Bron: Edwin van der Aa – AD.nl) 

 

Eigen toevoeging: Dat werd hoog tijd! Niet-integere business schiet de laatste jaren als paddenstoelen uit de lucht. Onzekere mensen die zich groter willen voelen ten koste van anderen. Door vanuit hun ik-speel-voor-God ego-waanideeën even ook “een eigen praktijkje” te openen en hun eigen onverwerkte wonden op hun cliënten menen te mogen projecteren. Je “business” is dan één grote narcistische vuilnisbelt van het dumpen van jouw onopgeloste problemen bij anderen en verre van werkelijke zorg en hulpverlening.

Als je niet werkelijk een dienst hebt aan te bieden, maar vooral jouw Ego… Als je jouw zelfzorg als behandelaar èn het zorgen voor de gezondheid van je cliënt niet op één hebt staan…
Sluit de tent dan maar ! 

Alleen vanuit integriteit zal je werkelijk een dienst vanuit je hart en vanuit liefde voor jezelf en anderen kunnen aanbieden en daarmee een succesvolle praktijk kunnen opbouwen. Vanuit je authenticiteit zal je als vanzelf mensen naar je toetrekken. Ja daar hoef je dan weinig tot niets voor te doen. Dàt is de kunst van het nietsdoen: niet doorslaan in jouw (ego) invloed, maar weten dat je ook jouw invloed hebt los te laten. Zodat er ruimte ontstaat…

 

© Eva van Woudenberg-Pieters (december 2015; juni 2016)

Zie ook: Misbruik; het blog INTEGER2 met de vraag “Ben jij nog integer in jouw business naar anderen toe?” en RuimteVoorGroei

 

Heel jezelf, dan laat je anderen ook HEEL

Ik ben voor een respectvolle(re) wereld. Voor eigen verantwoorde-lijkheid nemen. Voor ontwikkeling en tegen alle (ook verborgen) vormen van destructie. Met name tegen co-dependency en alle vormen van afhankelijkheid en narcistische mishandeling, waarin je een ander en/of elkaar uit angst tegenhoudt in groei en dus in LEVEN.

Dit bericht is geplaatst in bewustzijn, ego-spiritualiteit, narcisme, spiritueel misbruik met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.