De verborgen spirituele narcist

Vanwege een onverwacht probleem is de opmaak op pagina’s en blogs niet meer oké. Hier wordt de komende tijd aan gewerkt.

 

Narcisme duikt vaak op wanneer je het ‘t minst verwacht. Het ‘spiri-tueel narcisme’ is een verontrustend, toenemend verschijnsel dat steeds vaker waarneembaar is. Eenvoudig gezegd is spiritueel nar-cisme; gebruik maken van spirituele praktijken, inzichten en erva-ringen om jezelf belangrijk en bijzonder te voelen en dat beeld ook naar de buitenwereld te projecteren. Wanneer je antwoorden op jouw vragen buiten jezelf gaat zoeken, dan kan iemand met een schijnbaar spirituele missie je juist ver weg van je bewustzijn afbrengen.*

 

 misbruik

 

Goeroestatus

Extreme spirituele narcisten gaan vaak heel subtiel te werk. In veel gevallen streven ze de status na van meester, leider of priester.
Deze narcist is aandacht behoeftig en hongerig op zoek naar bewon-dering. Hij is vaak charmant en voorkomend, totdat zijn goeroestatus wordt bedreigd. Wanneer je ziet hoe iemand in de verleiding komt om, onder het mom van spiritualiteit, anderen te beïnvloeden en te imponeren, en hoe hij zichzelf wijzer en meer verlicht voordoet [dan] anderen, dan is dat alles behalve verbondenheid, maar dan is het puur narcisme. In plaats van het hart te openen met nederigheid en mededogen voor anderen, neem een spirituele narcist de positie in van superioriteit en arrogantie, precies wat zijn ego verlangt voor zijn veiligheid. Dit soort narcisten maken van de spirituele zoektocht een zelfverheerlijkend proces dat uiteraard niet leidt tot werkelijke transformatie of bewustzijnsgroei.

 

Immoreel en onethisch

De spiritueel narcist doet zich tegenwoordig vaak voor als New Age Lichtwerker, die liefde en licht zal verkondigen. Hij zal er naar streven om naar buiten toe zeer moreel te lijken. Maar, als je wat verder kijkt, dan zul je ontdekken dat het gedrag juist immoreel en onethisch is. Hij gaat veel te ver in het proberen te beïnvloeden (te hersen-spoelen) van anderen. Misschien kunnen we dan ook maar beter wat wantrouwiger zijn tegenover diegene die uit is op het vergaren van macht en roem en gezien willen worden als God-achtige. Of het nu Christenen, Moslims, heidenen of atheïsten zijn en of ze nu witte, oranje of pimpelpaarse gewaden dragen, het maakt niet uit. Het doet er ook niet toe hoe spiritueel kundig en gedreven ze lijken, narcisten zijn bange mensen die er grote moeite mee hebben om hun ongezon-de ego te sussen. In dit opzicht kunnen we de al te overdreven ‘love en light narcisten’ beter net zo min serieus nemen, als de ‘donkere, kwaadaardige narcisten.’

 

“Ik ben Liefde en Licht”

Veel mensen denken dat spiritualiteit gelijk staat aan positief denken, maar bewustzijn is iets anders dan alleen maar positief zijn. Bewust zijn heeft te maken met authentiek zijn en wanneer je dat bent, dan zul je zowel het bestaan van positieve als negatieve zaken erkennen.
Zowel in het leven als van jezelf. Het betekent gewoon dat je een evenwichtig persoon ben die met beide benen in de wereld staat en
op weg is naar groei en meer bewustzijn. De spirituele narcist zal ervoor kiezen om engelachtig te lijken. “Ik ben Liefde en Licht” zijn termen die vaak gebruikt worden. Maar ergens heb je steeds een gevoel dat het niet klopt.** Wanneer iemand vastbesloten is om zichzelf alleen in de goddelijke, lichte tinten te laten zien, dan mist diegene het punt. Je bent dan bezig met negeren van de ander kanten van jezelf.***

 

Spiritueel masker

Een spirituele narcist zal zich voordoen als lichtwerker en proberen je alleen de kleur wit te laten zien. Het mag dan misschien allemaal wel mooi lijken, maar als wit het enige is wat je ziet, dan ben je kleuren-blind, en onrealistisch voor de waarheid. Zowel de kleuren zwart, wit, grijs als alle andere kleuren van de regenboog horen bij het leven.
Een bedriegende narcist kan dus prima verborgen liggen onder een spiritueel masker en het zal beter zijn voor iedereen, wanneer we dat beseften… 

 

Bron: InspirerendLeven (gepubliceerd op 24 mei 2016)

Auteur: Mjon van Oers – ‘Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk’ van Mjon van Oers laat op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Een compleet boek vol voorbeelden, bewij-zen, ervaringsverhalen, tips en technieken.

 

* Eigen toevoeging aan de 1e alinea: En dat is helaas ook mijn trieste ervaring in een wereld die vol van bewustzijn en spiritualiteit – wat voor mij beiden met innerlijke ontwikkeling en innerlijk contact te maken heeft – beweerd te zijn. Maar dat niet is en jou – voor geld en de verheerlijking van hun ego – van jouw innerlijke pad wil afleiden… Ook al kom je niet eens voor antwoorden, omdat je die al van binnen in jezelf zoekt en vindt, zoals ik. Ook al kom je alleen maar voor een heling of cursus. De “nieuwe spirituele” wereld is misleidend en heeft maar één doel voor jou in gedachten is mijn ervaring: jou uit jouw eigen wereld trekken en in die van hen vastzetten. Voor altijd. 

** Eigen toevoeging aan de 4e alinea na de zin “Maar ergens heb je steeds een gevoel dat het niet klopt”: En dat gevoel is jouw innerlijke kompas en die klopt!

*** Eigen toevoeging aan de 4e alinea: En van daaruit ontstaat de spirituele projectie: onder het mom van spiritualiteit al hun schaduw-delen en schaduweigenschappen op jou als cliënt projecteren, want zij zijn immers al helemaal ‘goed’ en ‘verlicht’ en ‘verheven’…

 

Spiritueel narcisme: fijn dat dit eindelijk eens in beeld komt

Ik heb veel last van spirituele narcisten! Er is veel licht in het voorpor-taal, maar ze zijn bedrieglijk en gevaarlijk voor je gezondheid. Zet je één stap over de drempel – voor een heling of cursus bij een op het eerste gezicht goedbedoelde spirituele vrouw of man, maar die aange-sloten is bij een claimende “leermeester” en/of spirituele stichting – dan willen ze je hele leven overnemen. Ben nog bezig om hun onge-vraagde zogenaamde “hulp” definitief uit mijn leven te verwijderen.

Ik ben hier tegen aangelopen en zie het nu als mijn missie de wereld hierin bewuster te maken. Want naar mijn mening hoort ‘goed’ ook ‘goed’ te zijn, en is ‘wit’ geen ‘zwart’, of andersom. Laat je ware kleuren zien, dan leef je in vrijheid het leven dat bij je past. En kan
je anderen motiveren hetzelfde te doen. Deze gevangenzettende spiritueel narcistische wereld heeft minder Ego en veel meer ècht licht en ècht bewustzijn nodig. En ik blijf dan ook als een mantra herhalen: Heel jezelf, dan laat je anderen ook HEEL.

 

© Eva Pieters (mei-juni 2016)
(voorheen Eva van Woudenberg-Pieters)

Zie ook het driedelige blog vanaf HeelJezelf1 en SpiritueelMisbruik

 

Reageren op dit blog? Helaas ontvang ik teveel hardnekkige spam, met als enige doel om bij deze site te kunnen inbreken, dus staat de reactieknop voortaan uit. Stuur mij een bericht via de slotpagina

NB: berichten over spirituele hulp willen, terwijl je jezelf al volledig overgegeven hebt aan de moderne spirituele wereld die keihard voor het donker kiest – en menen voor alles wat zij willen mensen te mogen mishandelen en misbruiken – en blindelings volgt en jezelf toch nog als licht voor wilt doen, worden niet beantwoord.

 

Heel jezelf, dan laat je anderen ook HEEL

Ik ben voor een respectvolle(re) wereld. Voor eigen verantwoorde-lijkheid nemen. Voor ontwikkeling en tegen alle (ook verborgen) vormen van destructie. Met name tegen co-dependency en alle vormen van afhankelijkheid en narcistische mishandeling, waarin je een ander en/of elkaar uit angst tegenhoudt in groei en dus in LEVEN.

Dit bericht is geplaatst in bewustzijn, ego-spiritualiteit, emotioneel misbruik, heling als ingang voor misbruik, narcisme, spiritueel misbruik met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.