Mijn hart beslist in vrijheid

Dit blog is allereerst gebaseerd op Mario* en geldt voor alle vrouwen die een narcistische relatie met mij willen. Jij gaat te ver. En dat weet je. Maar je bent niet van plan om dat ooit af te leren. De narcist, die puur een “relatie” met mij wil om via mij te kunnen leven. Ik heb jou dan achter mij gelaten. Helaas zijn de mensen om jou heen jouw enabler.** “Mario heeft de mensen van de groep verantwoordelijk gemaakt voor haar geluk.” (intuïtie 20-6) Dat klopt. En energetisch heeft dat gevolgen. Bij mij op de meridianen (wat naar voren kwam bij banden verbreken). Trekken aan mensen en op hun ontwikkeling en leven(s)(energie) mee willen liften. Ik ben jouw spiegel van GROEI. Dit is mijn lichaam en mijn leven. Ik bepaal de grenzen. Jij komt mijn leven niet in. En vandaag (20-6-2020) ligt het op jouw bord terug, wat bij jou hoort: jouw leven = jouw verantwoordelijkheid.

 

Op het moment dat je denkt iets nodig te hebben van iemand anders, ben je vergeten wie je bent.  (Jeru Kabbal)

 

narcisme

 

“Je hebt me niet”

Dit zeg ik vannacht in een droom tegen een vrouw – die ik vorig jaar bij een cursus Familieopstellingen leerde kennen – die aan het stuur naast me in de auto zit. Ik beeld het uit door een voorwerp op te pak-ken, dat je een voorwerp hebt en niet een mens. En ook door haar en iemand anders even kort vast te pakken, met de boodschap: “Al houd je iemand stevig vast, dan nog heb je die persoon niet”; Bezitterige mensen komen sinds vorig jaar heftig op mijn pad. Er is geen ruimte voor mijn inbreng, maar ik mag wel het “lieve”, afhankelijke meisje spelen, die braaf continue steunt of die zich als hulpeloos schaap laat opvangen. Co-dependency: samen afhankelijk en klein blijven. Liefde van buiten boven alles stellen, ook boven jeZelf. De spiegel van groei wordt hardnekkig geweigerd. Mijn volwassen ontwikkeling telt niet mee, die wordt bij voorkeur genegeerd of aan de kant geschoven.
Ze willen geen volwassen relatie opbouwen, maar “het meisje” in mij “hebben”. Wat onmogelijk is, want ze zoeken zichZelf via mij, en heb-ben hun innerlijke kind op mij geprojecteerd. Zolang ze dat niet in-zien, blijven ze aan deze wanhopige illusie vasthouden… Daar word ik niet gelukkig van. Dus zeg ik nee en ga weg. (Droom 3-4-2014)

 

Mijn hart beslist in vrijheid

Laat me vrij. Laat mij gewoon mezelf zijn.
Maar ik besef: mijn gewoon is voor jou niet gewoon.
Jij bent gewend te besturen wie een ander is.
En ik wil spontaan kunnen bewegen in contact.

Soms ben ik wie jij wilt dat ik ben en soms niet…
Ik zal daarin altijd mijn eigen weg gaan
Omdat ik niet leef naar de mensen op mijn pad
Maar wat mijn hart mij leidt te doen of te laten

Dat is een weg, die ken jij kennelijk nog niet.
Jij kent de weg van veilig samen op één plek blijven
Ook al kost dat iemands autonomie en eigen wil
Voor het hogere doel offer je jezelf met z’n allen op

Die weg ging ik ooit en zo kan ik niet meer leven
Want te leven naar een vooraf vastgesteld beeld
Die mensen voor het algemene goed hebben bedacht
Is als gevangenschap voor mijn vrije hart

Ik kan dan niet bewegen naar gevoel.
Naar wat er op mijn pad komt, en ervaren
Wat het met mij doet, en wat ik ermee wil
En het leven zo als een avontuur beleven!

Dus vraag ik: laat me vrij. Vanuit het diepste in mij.
Maar ik besef: wat ik van jou vraag ken jij nog niet
Jij hebt juist nog veilige verwachtingen nodig
Terwijl mij het nu pijn doet daar naar te leven

Het is oké: hier scheiden duidelijk onze wegen.
Jouw pad is niet voor mij en mijn pad is niet voor jou.
Ik loop alleen verder, al begrijp jij niets meer van mij
Ik kies voor de ruimte die vóór mij ligt en ik ben VRIJ

(c) Eva van Woudenberg (mei 2014)

N.a.v. een vrouw die ik bij een cursus Familieopstellingen ontmoette, en eerdere narcistische vrouwen die op mijn pad kwamen, en die mij niet vrij wilden laten en die ik daarom achter mij gelaten heb.

 

It’s your story, what do I got to do with it? (Byron Katie)

Terugkerend beland ik in het dramaverhaal van narcistische vrouwen, doordat ze een relatie met mij willen forceren. Mijn plek is dat ik emotioneel gevangen wordt gezet in háár behoeften. Telkens als ik zo’n vrouw ontmoet en het mij weer onmogelijk wordt gemaakt om ook vrij en gelukkig in de relatie met haar te zijn, omdat zij veel-eisend en dominant is, breek ik de relatie af. Ja “soms moet je afscheid nemen van iets of van iemand om te voorkomen dat je afscheid neemt van jezelf…” Ze kunnen deelnemen aan een cursus waar persoonlijke ontwikkeling deel van uit maakt. Ze kunnen een “heler” zijn. Ze kunnen al een stuk op weg zijn op het pad van groei. En dan komen ze bij een groot struikelblok op hun pad: de angst om haar eigen schaduwdeel onder ogen te zien en te helen. En deze wordt daarom maanden- en soms jarenlang en soms een leven lang op anderen geprojecteerd. Zij is dan “goed” en de ander is “slecht” of “ziek”. Zo kan ze even aan haar innerlijke nachtmerrie ontsnappen.

Maar groeien zal ze zo niet… En dat wil ze ook niet. Ze is een narcist. De wereld om haar heen mag al haar lasten dragen. Zij doet het niet. En ook al hebben zij daar last van. Dat interesseert haar niet.

 

Een wereld vol narcisme: zonder grenzen en respect

Wat voor wereld leven wij tegenwoordig in: er is teveel drammerig-heid. Zin door drijven ten koste van anderen. Niet open staan voor wat een ander wil of niet wil. Zou fijn zijn als er weer meer ruimte aan elkaar gegeven kon worden. Ik snak er naar. Teveel mensen op mijn pad die blijven hangen en drammen, terwijl ik allang nee gezegd heb.

Respect, waar is het gebleven? 

 

Iedereen draagt zijn eigen lot (Familieopstellingen)

Nee zeggen is trouw blijven aan jezelf en jouw waarden. Dàt is alles wat ik wil. De verhalen eromheen creëren de “slachtoffers” zelf, om hun oude pijn te ontwijken… Emotionele afhankelijke mensen maken het leven gecompliceerder dan het is. Ze hebben de stap naar volwas-sen liefhebben nog niet gemaakt. Deze vrouwen (of mannen) leggen een niet-vrijblijvende taak in handen van anderen: om van hen te moeten houden. Terwijl hùn eigen taak juist is om de buitenwereld
los te laten en te leren allereerst van zichzelf te houden en aan zichzelf te geven wat ze nodig hebben. Dan zijn ze ook niet meer zo afhankelijk van liefde en aandacht van buiten en hebben ze afwijzing leren verdragen. Want als je jeZelf leert accepteren, hoef je het ook niet steeds buiten jezelf neer te leggen. Hoe vaak je het ook bij mij neerlegt: ik ga niet mee met jouw (emotie)verhaal, simpelweg omdat het JOUW verantwoordelijkheid is. En ik leg het weer bij jou terug.

 

Ze is slachtoffer, DENKT ze

Telkens weer wilde ik het goede voor zowel haar als mij. Ze corrigeer-de mij: ik had anders te zijn, volgens haar beeld, maar ten koste van wie ik ben. En het goede wat ik gaf sloeg ze zo uit haar handen stuk… Ze kan (nog) niet ontvangen. Ze ziet het nog niet objectief. Ze zit vast in haar eigen verhaal van ongeluk. Alleen zij kan zichZelf bevrijden.
Ik draai me om en ga mijn eigen weg.

 

Doe alles voor mij

Als iemand je vraagt: doe dit, doe dat
Wees degene die ik wil dat jij bent
Dan maak je mij gelukkig…
Wat doe je dan? Wat doe je dan?

Als iemand je vraagt: zeg dit, zeg dat
Geef mij alles wat ik wil hebben
Want dat heb ik zó nodig van je…
Wat zeg je dan? Wat zeg je dan?

Als iemand vraagt en vraagt…
Dan zeg je uiteindelijk niets meer
Omdat er geen ruimte is
voor de persoon die jij werkelijk bent

© Eva Pieters (2011) ***

 

Blog © Eva Pieters (april 2014 en december 2015; juni 2020)

* Mario zat in mijn groep van de cursus Familieopstellingen in 2013 (bij Hylke Bonnema)

** enabler = “a person who encourages or enables negative or self-destructive behaviour in another”

** Gedicht geschreven circa 2011. N.a.v. Ada, die een narcistische relatie met mij aanging en mij vastzette in een angstige houdgreep, om te voorkomen dat ik van haar wegging. Het kostte mij tijd om dit in te zien en echt los te komen. Maar achteraf was dit mijn eerste waardevolle les over narcistische relaties, die mij veel geleerd heeft. 

 

Heel jezelf, dan laat je anderen ook HEEL

Ik ben voor een respectvolle(re) wereld. Voor eigen verantwoorde-lijkheid nemen. Voor ontwikkeling en tegen alle (ook verborgen) vormen van destructie. Met name tegen co-dependency en alle vormen van afhankelijkheid en narcistische mishandeling, waarin je een ander en/of elkaar uit angst tegenhoudt in groei en dus in LEVEN.

Dit bericht is geplaatst in bewustzijn, emotioneel misbruik, heel jezelf, hooggevoeligheid, narcisme, vrijheid met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.